Lokale gastronomiczne pod lupą inspektorów sanitarno-epidemiologicznych

Restauracje, bary, zakłady małej gastronomii i przyczepy z jedzeniem na wynos trafiły pod lupę inspektorów z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ełku. Przeprowadzono już blisko 90 kontroli.

Naruszenie wymogów prawa żywnościowego naruszone zostały w 30 z nich. Były to m.in.: brak czystości w pomieszczeniach produkcyjnych, nie wykorzystywanie stanowisk pracy zgodnie z przeznaczeniem, nieprawidłowe chłodzenie wyrobów gotowych, korzystanie z naczyń wielokrotnego użycia przy braku warunków do ich mycia i dezynfekcji, nieprawidłowe przechowywanie naczyń jednorazowego użytku, wykorzystywanie produktów spożywczych po terminie przydatności do spożycia i dacie minimalnej trwałości, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych oraz brak prawidłowego oznaczenia zamrożonych produktów i półproduktów zamrożonych.

W najbardziej rażących przypadkach naruszenia prawa żywnościowego, inspektorzy z ełckiego Sanepidu nałożyli w sumie 26 mandatów karnych na łączną kwotę 5 tys. 100 zł.

rm

Możliwość komentowania została wyłączona.

Powiat Ełcki Życzenia z okazji Dnia Edukacji Narodowej
Szanowni Państwo, Dyrektorzy wszystkich typów szkół i...
Powiat Ełcki Powiat Ełcki – edukacja, która uskrzydla
Rozwój, który inspiruje Powiat Ełcki od lat inwestuje w...
Powiat Ełcki 25-lecie Tęczowego Domu i Szkoły Specjalnej Podstawowej
Jubileusz 25-lecia swojej działalności obchodziła Szkoła...
Powiat Ełcki Jubileusz 80-lecia Hufca ZHP
Uroczysta Gala Jubileuszowa z okazji 80-lecia Hufca Związku...
Prawa autorskie © dm.elk.pl 2015