„Stradunianki” w finale XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Dwie pierwsze nagrody i wyróżnienie – z takim dorobkiem z regionalnego finału XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wróciła do domu reprezentacja Koła Gospodyń Wiejskich „Stradunianki”. Kolejnym wyzwaniem będzie wrześniowa walka w finale o prestiżową „Perłę”.

 

Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma już ponad 20-letnią tradycję. Jego głównym celem jest promocja tradycyjnej żywności tradycyjnej, właściwej dla regionu. Zmagania to również okazja, by zdobyć wiedzę o lokalnych potrawach, unikalnych recepturach i naturalnej żywności. W poszczególnych regionach merytorycznie i organizacyjnie partnerują urzędy marszałkowskie oraz wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego, a w konkursowe szranki każdego roku stają producenci regionalnych wyrobów.

 

W tym roku na wyróżnienie zasłużył miód z mniszka zaprezentowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich „Stradunianki”. Z podełckich Stradun do konkursu trafiły również nagrodzone pierwszymi nagrodami: nalewajka z malin i poziomek oraz szczupak faszerowany i frytka z okonia. Do domu „Stradunianki” wróciły z pucharem, który wręczył im marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin i nominacją do Wielkiego Finału Konkursu. Gospodynie ze Stradun powalczą w nim we wrześniu o prestiżową „Perłę”, gdzie wystąpią jako reprezentacja województwa warmińsko-mazurskiego.

 

Koło Gospodyń Wiejskich „Stradunianki” jest młodą formacją, której historia rozpoczęła się w 2018 roku. W swoich szeregach zrzesza trzy pokolenia, a poprzez swoje działania członkinie i członkowie, bo należą do niego również gospodarze, chcą dbać o tradycje. Robią to pracując na rzecz lokalnej społeczności i kultywując dziedzictwo, jakim są regionalne kulinaria, ludowe rękodzieło i wiejski folklor. Okazją do tego są udziały w różnego rodzaju konkursach i festiwalach. Rok ubiegły przyniósł „Straduniankom” m.in. świetną prezentację w konkursie „Polska od kuchni”, gdzie obok rękodzieła i potraw wysoko oceniona została również uroda gospodyń ze Stradun – tytułem Miss Województwa uhonorowana została Ewelina Truszkowska, a wyróżnieniem w kat. Miss Wdzięku 45+ Renata Pacholska.

 

Wielki Finał XXI edycji konkursu odbędzie się 25 września i wpisany został w program Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Tam spośród produktów, które otrzymały nominacje w swoich regionach, Krajowa Kapituła Konkursu dokona wyboru laureatów.

 

– Będziemy konkurować z reprezentacjami każdego województwa – mówiła na antenie Radia 5 Ewelina Truszkowska, członkini Koła Gospodyń Wiejskich „Stradunianki”. – Będziemy prawdopodobnie oceniani nie tylko przez marszałków każdego województwa, ale też przez specjalistów w poszczególnych kategoriach.

 

Zgłoszone do konkursu produkty kwalifikowane i oceniane są w czterech kategoriach: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty mleczne, miody); Produkty regionalne pochodzenia roślinnego ( przetwory owocowe, warzywne, produkty zbożowe , wyroby cukiernicze); Napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe) oraz Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

 

Fot.: Arch. Stradunianki

Możliwość komentowania została wyłączona.

Powiat Ełcki XIII Wyścigi Smoczych Łodzi
Starostwo Powiatowe w Ełku zachęca do zgłaszania drużyn na XIII...
Powiat Ełcki Informator ósmoklasisty na rok szkolny 2025/2026
Drodzy Ósmoklasiści, przygotowaliśmy INFORMATOR, który...
Powiat Ełcki Biblioteki szkolne z dofinansowaniem
Powiat Ełcki otrzymał 28 tysięcy złotych w ramach...
Powiat Ełcki Awans zawody nauczycielki
Ewa Orłowska z Zespołu Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w...
Prawa autorskie © dm.elk.pl 2015