Jakie pączki lubicie ?

 

„Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów,  jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.”

 

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek  przed wielkim postem,  rozpoczyna ostatni tydzień karnawału w Polsce.

Najpopularniejsze potrawy, którymi delektujemy się tego dnia to pączki i faworki –  zwane również w niektórych regionach jako chrust.

Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną,  boczkiem i mięsem, które  zapijano wódką.

Jedno od wielu lat nie ulega zmianie, najsmaczniejsze pączki to wypieki domowe, sporządzane według starych, sprawdzonych receptur.

Poniżej zamieszczamy  przepis na pączki, ełczanki,  zwyciężczyni VII edycji  Chochli Prezydenta Ełku – Pani Moniki Myszczyńskiej Norr .

 

Składniki (na dużą porcję , z połowy wychodzi ok. 18 sztuk):

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg mąki
  •  10 dag drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  •  3 jajka (na połowę porcji dałam 1 całe jajko i 2 żółtka)
  • 3 żółtka
  •  25 dag masła (może być roślinne)
  •  cukier waniliowy
  •  szczypta soli
  •  2 łyżki spirytusu lub octu
  • marmolada lub gęsty dżem – cukier puder do posypania

 

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do wciąż gorących ziemniaków dodać masło i od czasu do czasu zamieszać , aż całkiem się rozpuści. Przestudzić , rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrobić (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st.C. Smażyć z obu stron , jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Uwaga: ciasto nie musi wyrastać , jak typowe ciasto drożdżowe. Tak samo uformowane pączki – wystarczy , że poleżą kilka minut , zanim rozgrzeje się tłuszcz , a potem urosną jeszcze podczas smażenia.

 

Smacznego!

 

 

 

M.D

Możliwość komentowania została wyłączona.

Powiat Ełcki XIII Wyścigi Smoczych Łodzi
Starostwo Powiatowe w Ełku zachęca do zgłaszania drużyn na XIII...
Powiat Ełcki Informator ósmoklasisty na rok szkolny 2025/2026
Drodzy Ósmoklasiści, przygotowaliśmy INFORMATOR, który...
Powiat Ełcki Biblioteki szkolne z dofinansowaniem
Powiat Ełcki otrzymał 28 tysięcy złotych w ramach...
Powiat Ełcki Awans zawody nauczycielki
Ewa Orłowska z Zespołu Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w...
Prawa autorskie © dm.elk.pl 2015