Kulinarne podium dla uczniów Zespołu Szkół nr 6 w Ełku

Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku zajęli II miejsce w finale XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny.

 

Zadanie uczestników tegorocznej edycji zmagań kulinarnych było przygotowanie dania z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowana tradycyjna specjalność. Na drugi stopień konkursowego podium Marię Smolińską i Huberta Hyzopskiego wyniosły: polędwiczka wieprzowa w chruście z kiełbasy myśliwskiej, puree z groszku, sos grzybowy i podsmażane pierogi leniwe z twarogiem wędzonym.

 

Konkurs zorganizowany został przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Polską Inicjatywą Kulinarną oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.

2 odpowiedzi na “Kulinarne podium dla uczniów Zespołu Szkół nr 6 w Ełku”

  1. Kucharz pisze:

    Gratulacje!!!

  2. Kelner pisze:

    Kiedyś może podniosą poziom naszych lokali gastronomicznych, bo dzisiaj to tylko pierogi mrożone i knajpa smierdzaca starym olejem.

Powiat Ełcki XIII Wyścigi Smoczych Łodzi
Starostwo Powiatowe w Ełku zachęca do zgłaszania drużyn na XIII...
Powiat Ełcki Informator ósmoklasisty na rok szkolny 2025/2026
Drodzy Ósmoklasiści, przygotowaliśmy INFORMATOR, który...
Powiat Ełcki Biblioteki szkolne z dofinansowaniem
Powiat Ełcki otrzymał 28 tysięcy złotych w ramach...
Powiat Ełcki Awans zawody nauczycielki
Ewa Orłowska z Zespołu Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w...
Prawa autorskie © dm.elk.pl 2015