Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku zajęli II miejsce w finale XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny.
Zadanie uczestników tegorocznej edycji zmagań kulinarnych było przygotowanie dania z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowana tradycyjna specjalność. Na drugi stopień konkursowego podium Marię Smolińską i Huberta Hyzopskiego wyniosły: polędwiczka wieprzowa w chruście z kiełbasy myśliwskiej, puree z groszku, sos grzybowy i podsmażane pierogi leniwe z twarogiem wędzonym.
Konkurs zorganizowany został przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Polską Inicjatywą Kulinarną oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.
Gratulacje!!!
Kiedyś może podniosą poziom naszych lokali gastronomicznych, bo dzisiaj to tylko pierogi mrożone i knajpa smierdzaca starym olejem.